21 Mayıs 2015 Perşembe

İŞLEM AĞACIM


Matematik Öğretimi Materyali Yapımı

(Toplama-Çıkarma işlemi öğretimi)

  Merhaba arkadaşlar! Bu yayınımda sizlere okul öncesi dönem çocukarına toplama-çıkarma işlemini öğretirken kullanabileceğiniz bir materyal tanıtmak istiyorum.
  Öncelikle materyalin yapımı için kullanacağımız malzemeleri öğrenelim.

  Gerekli malzemeler: 
·      Mukavva karton
·      İnce ve kalın renkli keçeler(kahverengi, yeşil, kırmızı, sarı, mor, mavi, yavruağzı)
·      Cırt bant
·      Boncuk elyaf

  Materyalimizin yapılışı:

İlk olarak kırtasiyeden aldığım en büyük boy kalın mukavva karton üzerine bir ağaç resmi çizip ağacı kestim. 


Daha sonra hazırladığım ağaç kalıbının üzerine uygun renklerde(üstü için yeşil, altı için kahverengi) keçeler kestim ve ağacıma yapıştırdım. Ağacın yapımı böylelikle tamamlanmış oldu.


 Daha sonra elma ve armutlarımın yapımına başladım. Kırmızı ince keçe üzerine elma resmi çizdim ve kestim. Hzırladığım bu kalıpla 40 tane elma kesip hazırladım. Aynı işlemi sarı ince keçe üzerine armut resmi çizerek yaptım. 40 tane de keçeden yapılmış armut hazırladım.



 Sonra hazırladığım elma ve armut kalıplarından her ikişer tanesini üst üste gelecek şekilde birleştirdim. İki keçeyi birbirine ağzı yarım açık kalacak şekilde diktim. Kalan açıklıktan elma ve armut keçelerinin içini boncuk elyafla doldurdum ve etrafını tamamen diktim(keçeleri elimde diktim). Böylece 3 boyutlu 20’şer tane elma ve armut hazırlamış oldum. 




Hazırladığım elma ve armutlara ince yeşil keçeden yapraklar hazırlayıp diktim. Böylece elma ve armutlarımında yapımı bitmiş oldu. (5 günde günde, 2-3 saat çalışarak toplamda 12 saatte elma ve armutları hazırladım). Hazırladığım elma ve armutlara tekstil dükkanından aldığım çırt bantlar kesip diktim. Cırt bantlar sayesinde elma ve armutlarımın hepsi keçeden yaptığım ağacıma yapışmaya hazır oldular.


Daha sonra mor kalın keçe üzerine rakamlarımızı ve artı eksi eşittir işaretlerimizi çizip kestim. Onlarında arkasına cırt bantlar kestim ve yapıştırdım. Rakamları üzerine yapıştırabilmek için dikdörtgen bir mukavvanın etrafını yavruağzı ince keçeyle kapladım ve rakamlar için bir tahta hazırlamış oldum. Son olarak yine keçeden bir kuş hazırladım ve materyalimin hazırlık kısmını bitirmiş oldum.


Materyalin ders içerisinde kullanım şekli (Özet):


Materyalimi okul öncesi dönem çocuklarına toplama çıkarmayı öğretmek amacıyla hazırladım. Yaptığım ağacı sınıfın tahtasına yapıştırdım. Çocukalara toplama çıkarmanın ne demek olduğunu nasıl yapıldığı anlattıktan sonra bunu materyalimle öğretim kısmına geçtim. Ağaçta bulunan elmalara daha fazla ekleyerek toplamayı öğrettim. (Elmaları çırtlar sayesinde ağaca yapıştırıp ağaçtan çıkarabildim) Yaptığım kuşu da çıkama işlemi öğetiminde kullandım. ‘bir kuş geldi elmalardan …. tanesini yedi’ diye somutlama yaparak çıkarma işlemini öğrettim. Hazırladığım keçeden olan  dikdörtgen tahtamı ağacın yanına yapıştırdım.(sayılarla işlem yapmayı bu tahta üzerinde gerçekleştirdim) Toplama çıkarma işlemlerini ağacımda somut olarak  pekiştirkten sonra sayılarla soyut öğretime geçtim. Ağaçta yaptığım toplama-çıkarmaları hazırladığım rakamlarla işlme dönüştürüp anlatımımı destekledim.

Sizde bu işlem ağacımızı çocuklara toplama-çıkarma işlemini öğretirken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Anlatımınıza oyunlar, yarışmalar ekleyerek dersi eğlenceli hale getirebilir materyalinizi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder